zo. sep 15th, 2024
Never sell Shell

Wie op verjaardagen en werkborrels over aandelen Shell sprak, kwam vaak al snel op de beleggingswijsheid “never sell Shell” uit. Dit credo is in de beleggingswereld een eigen leven gaan leiden. Maar waarom zou je aandelen Shell nooit moeten verkopen? En gaat die wijsheid nog steeds op?

“Never Sell Shell”

Het aandeel Dutch (voorheen Royal Dutch Shell) is bij veel beleggers een vast onderdeel in de beleggingsportefeuille. Dit kwam vooral vanwege het aantrekkelijke dividend dat de energiereus bood. Daarnaast werd Shell door velen gezien als een typisch Nederlands aandeel. Men was trots op Shell, omdat het internationaal opereerde en veel naam had.

Never Sell Shell betekende eigenlijk zoveel als: koop één keer die (vrij goedkope) aandelen en profiteer daarna jaarlijks van het hoge dividend. Je zou gek zijn om die aandelen van de hand te doen.

Hoe is dat nu?

Er is veel veranderd wat Shell betreft. Door de lage olieprijs begin 2020 en de uitval van vraag naar olie toen mensen door covid minder onderweg waren, moest Shell voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog haar dividend verlagen. Daarmee verspeelt het de (onofficieel) de naam van dividend king (bedrijven die minstens 50 jaar hun dividend enkel hebben verhoogd, conform internationale richtlijnen).

Nederlandse dividend aristocraten zijn bedrijven die al 25 jaar hun dividend verhogen. Die zijn er niet. Bedrijven die wel hoog scoren en goed op weg zijn aristocraten te worden zijn Wolters Kluwer, ASML en Unilever. Shell wordt niet officieel tot de Nederlandse dividend aristocraten gerekend, omdat het niet volledig een Nederlands bedrijf is.

Van Royal Dutch Shell naar Shell plc

Andere zaak die speelde is dat Royal Dutch Shell verhuisde van Nederland naar Engeland. Daarmee werd het geen koninklijk Nederlands bedrijf meer, maar veranderde de naam naar Shell plc. Er waren al jaren discussies gaande over het betalen van (dividend)belastingen in Nederland. Door die discussies, toezeggingen en afzeggingen, besloot het bedrijf in januari 2022 definitief naar Londen te verplaatsen (waar het overigens al langer vandaan opereerde).

Toekomst

Ook de toekomst voor Shell is onzeker. Momenteel zitten we met torenhoge olieprijzen, maar in de komende jaren gaan er meer en meer subsidies komen voor elektrisch rijden en zal het aantal auto’s op benzine af gaan nemen. Dit is niet van de ene op de andere dag beklonken, maar het zal van Shell wel de nodige aanpassingen gaan vragen.

Sell Shell?

Op de vraag of je dan nu wel je aandelen zou moeten gaan verkopen, is nog geen pasklaar antwoord te geven. Voorlopig wordt er nog voldoende dividend geboden om lekker van te genieten. Zo lang Shell een dusdanig dividend kan blijven uitbetalen, loont het zeker om aandelen Shell niet te verkopen.

Richard Brandewijn