do. mei 23rd, 2024
Nieuwe cryptomunten

Nieuwe cryptomunten komen er dagelijks in grote getale bij. Op websites als Coingecko.com en Worldcoinindex.com kun je zien dat er dagelijks tientallen en soms zelfs honderden nieuwe cryptomunten worden toegevoegd.

Het is met al die nieuwe cryptomunten dan ook niet gek dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En toch zien veel beleggers in crypto hun kansen in nieuwe cryptomunten. Wat is nu de meerwaarde van nieuwe cryptomunten op de markt? En hoe vind je tussen al die duizenden nieuwe cryptomunten die enkele parels? In dit artikel gaan we je dat proberen uit te leggen.

Nieuwe cryptomunten

Dagelijks dus tientallen tot honderden nieuwe cryptomunten. Je vindt ze in allerlei soorten en maten, zoals je op de screenshots hieronder kunt zien. Coingecko.com lanceerde op deze dag een flink aantal nieuwe tokens. Maar voor je lukraak deze nieuwe cryptomunten gaat kopen, is het wel van belang wat onderzoek te doen. Daarover vertellen we je straks meer.

Nieuwe cryptomunten op Coingecko.com

De lancering van honderden cryptomunten in de week betekent één ding: niet alle munten zullen succesvol zijn. Dat kan ook niet, want wie gaat al die munten blijven kopen en gebruiken?

Om te bepalen of een nieuwe cryptomunt succesvol kan zijn, is het goed om je een paar dingen af te vragen.

Waarom komen er zoveel nieuwe cryptomunten bij?

De meeste mensen die in crypto handelen, hebben vooral één doel: stinkend rijk worden. Daarvoor struinen ze het hele internet af, op zoek naar die ene nieuwe cryptomunt die enorm gaat groeien in waarde. Met successen als Bitcoin, Dogecoin en Shiba Inu in het achterhoofd zijn ze op zoek naar de volgende hit.

Uitgevers van nieuwe cryptomunten weten dat. Sommige profiteren hier van, door veel munten te verkopen en zelf ook veel van die munten te hebben. Hun eigen portefeuille is al goed gevuld voor de hype op gang komt en dus verdienen zij uiteindelijk het meest.

Maar er zijn ook heel veel gevallen waarbij het om een vorm van oplichting gaat. Rug pulls, bijvoorbeeld. Je koopt dan een nieuwe cryptomunt en ziet dat die gaat stijgen, maar op het moment dat je uit wil stappen, kan dat niet meer. De contracten staan verkoop niet toe. Conclusie: de waarde neemt toe, de makers van de munt lopen binnen en de kopers blijven met munten achter die ze niet kunnen verkopen.

Er zijn dus vooral twee redenen waarom er zoveel nieuwe cryptomunten bijkomen: in de meeste gevallen geld verdienen (en vaak ten koste van argeloze cryptokopers), maar soms is er ook echt sprake van een technologie of zelfs revolutie.

Voorbeeld van nieuwe cryptomunt die tot scam leidde

Weet je nog dat in oktober 2021 de serie Squid Game mateloos populair was? Honderdduizenden cryptokopers zagen op internet de Squid Game Token voorbij komen en kochten die. Want de hype van de serie zou de token laten groeien. Dat gebeurde ook. Maar Squid Game Token ging op slot en niemand kon de tokens nog verkopen.

Voorbeeld van nieuwe cryptomunt die tot succes leidde

Stratos is een voorbeeld van een cryptomunt die met veel bombarie werd gepresenteerd. In de maanden nadat de munt actief werd, daalde en steeg de prijs. Maar inmiddels – ruim twee jaar verder – is de munt stabiel aan het groeien. Laat daar ook een les in zitten: het heeft vaak tijd nodig voor een cryptomunt succes gaat hebben.

Gokken met nieuwe cryptomunten

Tot slot zien we ook veel cryptohandelaren die maar wat gokken met cryptomunten. Ze zetten een tientje op diverse munten in en wachten af op wat er gaat komen. Statistisch gezien kunnen we daar vraagtekens bij zetten, wetende dat meer dan 99 procent van alle nieuwe cryptomunten niet zal slagen.

Waar worden die cryptomunten voor gebruikt?

Een andere vraag die je je moet stellen is waar de nieuwe cryptomunten voor gebruikt worden? Zijn het puur vormen van investering, waarvan de makers en de kopers hopen op een waardevermeerdering? Of doen ze ook echt iets? Die vraag kan helpen om te bepalen in een nieuwe cryptomunt te investeren.

Een mooi voorbeeld (maar geen advies, want dat moet je zelf uitzoeken) is de token Sphere Finance. Sphere Finance bevindt zich op de Polygon (MATIC) blockchain en werd geïntroduceerd als een APY project. Met andere woorden kreeg je dagelijks 2% op je tokens cadeau. Dat groeide enorm en de makers hadden al snel door dat dit niet succesvol was. En dus werd besloten dat de APY zou stoppen en er geïnvesteerd werd in de tokens die er dan zouden zijn.

Sphere Finance is een van de vele nieuwe cryptomunten

Vervolgens werd en wordt er om de Sphere Finance tokens een compleet nieuw ecosysteem opgetrokken en vinden er burns plaats. Sphere Finance creëert een nieuwe kans voor crypto en heeft tot doel een van de top 10 munten te worden. Daar wordt hard aan gewerkt doordat er allerlei zijprojecten zijn (meerdere eigen exchanges, games die gespeeld kunnen worden, het uitlenen van crypto en het lanceren van eigen projecten). De burns van de bestaande Sphere Finance tokens vinden automatisch plaats, maar worden ook georganiseerd. Het totaal aantal tokens van 10 miljard is intussen al geslonken naar onder de 8 miljard. Het doel van de makers is de token nog meer te burnen en zo de waarde te laten vermeerderen.

Maar bij deze nieuwe cryptomunt is aan alles duidelijk dat de focus niet zo zeer op die prijs ligt, maar wel op het systeem eronder. En dat is belangrijk.

Sphere Finance is een token die je kunt gebruiken binnen het ecosysteem. En ook al neemt de waarde toe, je wil die tokens niet verkopen, omdat je er teveel andere mooie dingen mee kunt.

Welk team ziet er achter de nieuwe crypto?

Als je dan nieuwe cryptomunten overweegt te kopen, is het altijd goed om te kijken naar het team achter de munt. Wie hebben het gemaakt? Wat is hun ervaring?

Een cryptotoken die een tijdje een enorme hype was, was Safuu. Net als Sphere Finance een APY, maar dan absurd hoog. Mensen vielen daarvoor, maar zagen over het hoofd dat een van de oprichters al meerdere scams op zijn naam had staan.

Een beetje googlen had veel ellende gescheeld, want op forums was te lezen dat mensen hun hele pensioen en zelfs hypotheken hadden gebruikt om Safuu te kopen. Safuu is in rook opgegaan.

Blockchains

Blockchains zijn bij crypto erg belangrijk. Nieuwe cryptomunten kunnen ook buiten de bekende blockchains om een systeem bouwen. Bitcoin, Ethereum en Solana zijn niet meer nodig en er is veel vraag naar flexibelere blockchains, want die kunnen errrors er nog uithalen en zich verbeteren. Kijk maar naar het voorbeeld van Sphere Finance, een zeer flexibele token op de blockchain van Polygon.

Ook wat aanschaffen betreft, moet je rekening houden met de blockchains. Hoe mooi veel projecten op Ethereum ook mogen zijn, je betaalt hier heel hoge gas fees voor. Kies dan liever voor Solana, dat ervoor zorgt dat de gas fees lekker laag zijn.

Nieuwe cryptomunten via ICO’s

Als je nieuwe cryptomunten wil kopen voor ze op de grote markt bekend worden, zoals op Coingecko.com en Coinbase, kun je een ICO aangaan. Dit is een initial coin offering en betekent zoveel dat je van tevoren in een munt kunt investeren voor de laagst denkbare prijs.

ICO’s zijn er heel veel en kun je online makkelijk terugvinden. Maar ook hier is het oppassen geblazen. De nieuwe cryptomunten die via ICO’s worden verkocht zijn niet allemaal even legitiem en je moet goed kijken naar de mogelijkheden om de munten na de lancering te verkopen.

Welke nieuwe cryptomunten moet je kopen?

Dus, welke nieuwe cryptomunten moet je nu kopen? Het antwoord op die vraag is niet zomaar te geven. Bovendien is het belangrijk om altijd zelf research te doen naar de achtergronden van de munten die beschikbaar komen. Wat je wel kan doen is je deze drie vragen stellen:

  • Wat doet de nieuwe cryptomunt? Is het een munt met een idee en technologie of is het puur bedoeld om snel geld te verdienen? (In dat laatste geval goed overwegen, want het gaat meer dan 99% niet goed met zulke munten).
  • Maakt de nieuwe cryptomunten deel uit van een grote project? Is het de smeerolie van een blockchain en maakt die blockchain kansen in de toekomst?
  • Welk team zit er achter de cryptomunt en wat is de ervaring met deze mensen? Zijn ze betrouwbaar?

Wil je liever geïnformeerd worden over welke nieuwe cryptomunten volgens de experts goed zijn? Koop dan Crypto Parels. Hier worden om de zoveel tijd tien munten in opgenomen die helemaal onderzocht zijn en volgens de experts veel potentie hebben.

Richard Brandewijn