do. okt 3rd, 2024
Aandelen handelen in paniek

Hoewel we, uitgaande van fundamenten en resultaten uit het verleden, redelijke inschattingen kunnen maken wat aandelen betreft, kan het zomaar zijn dat het ineens anders loopt. De oorlog in Oekraïne was zo’n moment. De aandelenkoersen kelderden, paniekerige beleggers verkochten wat ze nog over hadden en daardoor kelderden de koersen verder.

Wat doe jij bij zo’n schok op de beurs? En wat kun je het beste doen?

Dalende koersen zijn van alle tijden

Op iedere normale dag zijn er koersen die stijgen en koersen die kelderen. Een gezond bedrijf zal doorgaans een stijgende lijn laten zien, maar vertoont zeker ook rode momenten. Dat is niets afwijkends.

Maar als er ineens een oorlog uitbreekt (die we al dan niet hadden zien aankomen) is er altijd een reactie op de beurs. In dit geval kelderden de aandelen door heel Europa (de hele wereld eigenlijk) aanzienlijk.

In de geschiedenis hebben we die momenten veel vaker gehad. Onlangs nog met het uitbreken van de coronacrisis en het referendum dat tot de Brexit leidde, maar ook tijdens de aanslagen van 11 september 2001 en zelfs de verkiezing van Donald Trump als president van Amerika had dalende koersen tot gevolg.

Onzekerheid bepaalde duur van kelderende cijfers

Het is altijd de vraag wanneer de ingezette daling stopt. Onzekerheid speelt daarbij een essentiële rol. Hoe onzekerder een situatie, hoe langer de cijfers zullen kelderen. Dat zien we nu terug bij de oorlog in Oekraïne (waar enkel de defensieaandelen voordelig uit lijken te komen) en dat zal altijd zo blijven.

Ook het verrassingseffect van een gebeurtenis bepaalt het koersverloop. Nu was de invasie in Oekraïne voor velen een verrassing, toch zat hij er wel aan te komen. Poetin was immers al langere tijd bezig Oekraïne te omsingelen. Men zette zich al schrap voor het geval er oorlog zou zijn.

Dat is voordelig, want in het verleden bleek ook dat het herstel na een gebeurtenis die we aan zagen komen, een stuk sneller ging.

In Amerika was men snel van de schrik bekomen, want de S&P500-index sloot die dag 1,5% hoger.

Wat moet je doen bij plotselinge koersdaling?

In ieder geval niet in paniek je aandelen gaan verkopen. De kans dat je dan verlies hebt is aanzienlijk. Extra pijnlijk is dat de koersen vaak vlak na het uitbreken van een oorlog of pandemie, weer overeind krabbelen.

Tip 1 is dan ook om het koersverloop over langere tijd te blijven zien. Accepteer de verliezen en laat je aandelen met rust (kijk even niet in de app). Grote kans dat er na een tijdje weer een stijging plaats gaat vinden.

Ervaren beleggers gaan vaak nog een stapje verder. Zij kopen de dip. Dat betekent dat ze de aandelen – die nu in de uitverkoop zijn – massaal opkopen tegen een veel gunstigere prijs. Tip 2 is dan ook om – als je budget het toelaat – meer aandelen te kopen. Voordeel daarvan is dat de gemiddelde aanschafprijs van een aandeel daarmee ook omlaag gaat (en je winst uiteindelijk dus groter kan maken). Het is altijd goed om een klein vermogen te reserveren voor dergelijke aankopen.

Tot slot hebben we tip 3: Volg de actualiteiten en spreid. Dit is het moment om je aandeelportefeuille uit te breiden. Kijk waar de kansen liggen en denk op de lange termijn. Wat is er nodig voor een herstel en welke investeringen van nu kunnen goud zijn in de toekomst? Denk aan de mensen die in Pfizer investeerden, voordat er überhaupt over een vaccin tegen covid gesproken werd.

Of doe gewoon helemaal niets

Geen idee wat je moet doen en niet genoeg vertrouwen om juist nu meer te gaan kopen? Prima. Doe dan vooral helemaal niets. Laat de situatie aan je voorbij gaan en wacht het af. Er zijn heel veel beleggers die al tientallen jaren beleggen. Zij zullen allemaal erkennen dat er dan ook wel eens mindere jaren tussen zitten. Maar als je het herstel de tijd geeft, zal je er zeker van profiteren.

Guus Nieboer