wo. jul 17th, 2024
Cfd op olieprijs

Momenteel worden er veel cfd’s (contract for difference) afgesloten op de olieprijs. Handelen in de olieprijs is populair. Dat heeft ermee te maken dat de olieprijs op dit moment stijgt en investeerders het idee hebben dat dit nog wel even zo blijft. Daardoor kunnen ze gemakkelijk inzetten op long én gebruik maken van een hefboom. Heb jij hier ook interesse in? Lees dan snel verder. We leggen je uit hoe een cfd op de olieprijs werkt.

Let wel: dit is geen beleggingsadvies. Doe je eigen onderzoek en vaar enkel op je eigen bevindingen. Beleg nimmer met geld dat je niet kunt verliezen en al helemaal niet met geleend vermogen.

Olieprijs in de media

De olieprijzen stijgen. De oorlogen die op dit moment de wereld teisteren, die in Oekraïne en die in Gaza, zorgen voor veel onduidelijkheid en geopolitieke spanningen. Wanneer dat het geval is, kun je er van uitgaan dat de olieprijs erop reageert. Zo ook nu. De prijs van olie stijgt over het algemeen.

Dat maakt het voor investeerders interessant om in olie te beleggen. Aandelen kopen in oliebedrijven, zoals Shell en Exxon Mobile bijvoorbeeld. Maar wie op kortere termijn winst wil boeken, gaat een contract for difference aan op de olieprijs.

Contract for difference op de olieprijs

Een cfd is een contract voor koersverschil. Je logt in bij je broker en kiest voor long of short. Long betekent dat je uitgaat van een stijgende koers, short van een dalende. Aangezien de olieprijs stijgende is, gaan veel beleggers nu op short. Ze zetten in op Brent olie of WTI-olie en houden de prijzen in de gaten.

Voorbeeld van Wessel

Wessel (32) belegt al een tijdje in olie, maar wil nu een slaatje slaan uit de stijgende prijzen. Via zijn broker Plus500 heeft hij een long-positie op de olieprijs van WTI-olie en Brent-olie genomen. Beiden heeft hij voor € 1.000 ingelegd. Omdat de olieprijs met 12% gestegen is, heeft hij bij beide cfd’s een winst te pakken van € 120.

Er zijn echter ook investeerders die nog een stapje verder gaan. Zij benutten een ander groot voordeel van cfd-handel: de hefboom.

Hefboom op de olieprijs

Olie is een grondstof en dat betekent dat er een hefboom 1:10 tegenover staat bij broker Plus500. Dat houdt in dat je je eigen geld mag vertienvoudigen in je cfd. Je kan dus voor € 10.000 een cfd afsluiten als je € 1.000 in je account hebt staan.

Het nadeel van een hefboom is dat die ook tegen je kan werken. Wanneer je op € 10.000 een verlies draait van 10%, kom je uit op € 1.000 en ben je je inleg verloren.

Voorbeeld Nadine

Nadine handelt al een poosje in cfd’s en vindt de olieprijs de laatste tijd erg lucratief. Ze betaalt € 1.000 voor een cfd op Brent-olie en gebruikt de hefboom van 1:10, waardoor ze € 10.000 actief heeft.

De prijs van olie is 8% gestegen. Nadine heeft dus € 800 winst gemaakt op haar cfd. Ze verkoopt de positie en heeft nu € 1.800 in haar account.

Handel zelf in cfd op olie

Wil je zelf handelen in een cfd op olie? Doe dan altijd onderzoek. De trends van nu hoeven niet de trends van morgen te zijn. Vaar nooit op de kennis van een ander als het je eigen geld betreft, maar ga altijd na of wat beweerd wordt, kan kloppen.

Wil je handelen in cfd’s op olie? Plus500 is een goede broker om te beginnen. Bij hen maak je eenvoudig een account aan en kun je zelfs in een demo-omgeving kennismaken met de interface en de handel in cfd.

Waarschuwing

De handel in cfd’s kan erg winstgevend zijn, maar is tegelijkertijd complex en vraagt echte skills en kennis van degenen die het uitvoeren.

Lees je in door onze andere artikelen over dit onderwerp te bestuderen:

Richard Brandewijn