do. apr 25th, 2024
Drie aandelen in tijden van oorlog

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne laten de koersen voor Europese defensieaandelen enorm door het dak gaan. Zeker sinds Duitsland heeft aangekondigd € 100 miljard aan defensie te gaan besteden rijzen de prijzen voor deze aandelen de pan uit. Weinigen hadden dit verwacht en aan zien komen. Een buitenkansje? Of een onprettige gedachte? Er zijn duidelijke voor- en tegenstanders van defensieaandelen, maar we willen de kans niet voorbij laten gaan. Welke kooptips zijn er in deze sector te vinden?

Twee kampen

Na een groot aantal slechte jaren voor de Europese defensieaandelen, lijkt het tij in 2022 te keren als president Vladimir Poetin met zijn Rusland Oekraïne binnenvalt. Zijn doel is om het Russische Rijk in ere te herstellen en daar begint hij mee door Kiev op te eisen.

De hele wereld kijkt vol afschuw toe hoe een Derde Wereldoorlog serieuze vormen aan gaat nemen, waarbij de dreiging van nucleaire wapens als het zwaard van Damocles boven Europa hangt.

Onder beleggers zijn er duidelijk twee kampen. Beleggers die absoluut geen defensieaandelen willen kopen, omdat ze niet willen profiteren van het leed dat veroorzaakt wordt en beleggers die vooral kansen zien.

Duitsland pompt 100 miljard euro in defensie

Groot breekpunt was de aankondiging van Duitsland om flink te gaan investeren in defensie. Per direct wordt 100 miljard euro vrijgemaakt om de defensie weer op orde te krijgen. Maar los daarvan wordt het budget voor defensie jaarlijks verhoogt naar 2% in plaats van 1,53%. Dat betekent dat Duitsland structureel meer geld wil gaan inzetten voor defensie.

De verwachting is dat Duitsland hier trendsetter in is en veel andere Europese landen – waar de defensie aardig versloft is – gaan volgen.

Poetin heeft zijn kansen verkeerd ingeschat en Oekraïne biedt meer weerstand dan verwacht, gesteund door zo’n beetje het voltallige westen. Het is nu nog niet te zeggen hoe lang de oorlog gaat duren.

NAVO-norm

Ander belangrijk feit is dat de 2% die Duitsland per jaar wil gaan besteden aan bescherming, eigenlijk een NAVO-norm is die voor alle NAVO-landen geldt. Alle leden van de NAVO moesten bijdragen aan defensie van Europa, was het idee. Maar door de loop der jaren is daar de klad ingeslopen. Het idee van een nieuwe oorlog leek immers lange tijd ondenkbaar.

Nederland zit ook ver onder die norm en de vraag is hoe lang dat zo kan blijven. Als alle landen de norm van 2% gaan naleven, zal er de komende tijd veel geld verdiend kunnen worden aan aandelen die zich op defensie richten.

Dividenden ook omhoog

Ander goed nieuws is dat de dividenden van zowel Europese als Amerikaanse defensieaandelen omhoog zijn gegaan. Hensoldt (zie verder) liet haar dividend maar liefst 114% groeien. Rheinmettal volgde met een stijging van 64% en de derde aanbeveling in onze lijst, BAE Systems, volgt met bijna 26% stijging.  

3 aandelen voor tijdens de oorlog

We tippen drie aandelen in deze oorlogstijd. Hieronder lichten we de drie bedrijven kort even toe.

Rheinmettal

Rheinmettal verdient zo’n 70% van haar omzet aan defensie. Het bedrijf ontwikkelt munitie, artillerie, bepantsering, tanks en laser- en radarsystemen.

Hensoldt

Hensoldt maakt telescoopvizieren, nachtkijkers, periscopen voor onderzeeërs en ontvangers waarmee aanvallen per raket op tijd ontdekt kunnen worden.

BAE Systems

Het Britse BAE Systems is een van de grootste spelers in Europa en legt zich in de volledige breedte toe op het ontwikkelen van wapens en verdediging.

Richard Brandewijn