wo. jul 17th, 2024
Beleggen in Taiwan

We merken een opkomende interesse in het beleggen in Taiwanese aandelen. Niet gek, want als er redenen zijn om in China te beleggen, zal Taiwan niet achterblijven. Taiwan heeft immers een bbp per hoofd van de bevolking dat drie keer hoger ligt dan dat van China. En toch  blijft beleggen in Taiwan gevoelig liggen.

Niet erkend

Taiwan is de facto een onafhankelijke staat in de Oost-Chinese Zee. China is echter tegenstander van deze onafhankelijke staat en oefent veel druk op de rest van de wereld uit. Door veel landen wordt Taiwan dan ook niet erkend. Taiwan blijft voor het de Republiek China, een eigen land, maar dan wel onder Chinees bewind.

Een ingewikkelde kwestie die al jaren sleept.

Taiwan wordt niet wereldwijd erkend.

Opkomende markt

In de inleiding schreven we het al: Taiwan is feitelijk een welvarender staat dan de Volksrepubliek China. Waar iemand in Taiwan $ 30.000 per jaar verdiend, is dat in China slechts $ 10.000. Het verschil tussen arm en rijk is in China aanzienlijk.

Op basis van deze vergelijking blijft Taiwan tot de opkomende markten behoren. Er is domweg niet genoeg materiaal om Taiwan tegen af te zetten, mede door de onduidelijkheid van de status van het land.

Lokale munt

Een andere factor waar indexproviders naar kijken, is de verhandelbaarheid van de lokale munt, the New Taiwan Dollar. Hoewel deze gebruikt wordt, blijft de Chinese regering veel invloed houden op het waarde verloop van die munt. Dat werkt niet in het voordeel van Taiwan.

China

Zolang China zelf niet tot de ontwikkelde landen wordt gerekend, zal ze nooit accepteren dat Taiwan dat wel doet. Politiek gezien is er dus ook geen zich op verbetering.

Technologie

De grootste kansen voor Taiwan bevinden zich in de technologische sector. Het land is zeer sterk in technologie (sterker dan China) en kan hier dus het verschil in gaan maken.

Guus Nieboer