zo. jun 16th, 2024
Beleggen in Belgische aandelen

Nederlanders zijn redelijk honkvast wat beleggen betreft. Verreweg de meeste Nederlandse beleggers kiezen enkel voor Nederlandse aandelen in hun portfolio. Immers, die kunnen ze makkelijk volgen via het nieuws en de kranten. Amerikaanse aandelen spreken ook vaak tot de verbeelding, maar zijn in de praktijk toch wat lastiger te volgen. Immers gaan de beurzen in de Verenigde Staten doorgaans pas open vlak voor die van ons sluit. Zo kan je er letterlijk een dagtaak aan hebben om alles te volgen.

Dat neemt niet weg dat het lonend kan zijn om de horizon te verbreden en in het buitenland te beleggen.

Wie zich toch wat mondialer op wil stellen, kan beginnen met een kleine stap te zetten en zich tegoed doen aan 3 momenteel sterke Belgische aandelen. We bespreken ze hieronder.

#1 Umicore

Umicore zet in op duurzaamheid en kent drie divisies: recycling, autokatalysatoren en brandstof. Op alle drie de divisies zet Umicore stevig in. Met name de recyclingactiviteiten van Umicore zijn in trek, want veel overheden (waaronder de Chinese) hebben verboden om bepaalde grondstoffen in eigen land te verwerken. Umicore is dan een geschikte kandidaat om dat te doen.

Wat brandstof betreft sluit Umicore mooi aan bij de waterstofhype. Het is namelijk de verwachting dat Umicore met haar Energy & Surface divisie in gaat zetten op waterstof, aangezien deze brandstof in de toekomst steeds belangrijker zal gaan worden.

#2 GBL

De aandelen van Groupe Bruxelles Lambert (GBL) passen goed in de defensieve portefeuille. GBL is een investeringsmaatschappij die op grote schaal belegt in aandelen. Deze Belgische holding wordt gecontroleerd door twee families, namelijk de familie Frère en de familie Desmarais. De holding belegde voorheen voornamelijk in bedrijven in Frankrijk, maar is de laatste jaren meer gaan spreiden. Zowel in landen als in sectoren.

Een groot aantal van de aandelen zijn geconcentreerd op grote beursgenoteerde bedrijven. Denk aan Pernod Ricard, Adidas en SGS. Dit zijn niet de minste en deze aandelen zorgen voor veel vertrouwen in de visie van GBL. Momenteel worden ook bedrijven in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland voorzichtig afgetast. Een mooi moment om in te stappen.

#3 Kinepolis

Nu de pandemie tot een einde lijkt te komen, gaan overal de deuren weer open. Ook België haar bekendste bioscoopketen Kinepolis zal hier van  mee gaan profiteren. Kinepolis is een mooi voorbeeld van een Belgisch bedrijf dat internationaal opereert. Er zijn in totaal 108 bioscopen eigendom van Kinepolis en ongeveer de helft daarvan bevindt zich in Europa. De rest is geplaatst in Noord-Amerika.

Sinds 2016 is Kinepolis aanzienlijk gegroeid, want toen kende de keten nog ‘slechts’ 48 bioscopen.

Als we met zijn allen betere tijden tegemoet gaan, kan een aandeel Kinepolis mogelijk geen kwaad.

Diverse portefeuille

Drie mooie Belgische aandelen kunnen je helpen wat diversiteit in je portefeuille aan te brengen. Niet alleen zijn het aandelen in een ander land, maar vooral zijn het aandelen in drie totaal verschillende sectoren.

De ervaren belegger weet dat het geen kwaad kan om voor spreiding te gaan. Met deze drie aandelen hopen we een mooie aanvulling te hebben gedaan.

Richard Brandewijn