za. apr 13th, 2024
AkzoNobel problemen met margedruk

AkzoNobel wordt stevig onder druk gezet door de hoge grondstofprijzen. Ook problemen in de toeleveringskosten werken niet bepaald in het voordeel en dat zal effect hebben op de resultaten van 2022.

In het vierde kwartaal nam de omzet van AkzoNobel toe met 9% naar 2,4 miljard euro. De reden hiervoor is echter minder florissant. AkzoNobel heeft de prijzen met 12,5% (gemiddeld) moeten verhogen om de effecten van de stijgende grondstofprijzen door te berekenen. AkzoNobel was per saldo 325 miljoen euro meer kwijt aan grondstoffen dan een jaar eerder. Het afzetvolume daalde met 6%.

In de markt voor decoratieve verven was de afzetdaling met 8% sterk. Door prijsverhogingen door te voeren van 10% en een kleine bijdrage van overnames en valuta-effecten, nam de vergelijkbare omzet toch toe naar € 950 miljoen (4%).

Bij de performance coatings afdeling van het bedrijf ing het aangepaste operationeel resultaat (aor) omlaag naar € 137 miljoen. Dat is een daling van maar liefst 36%. De omzet mocht dan wel groeien naar € 1,5 miljard (9%), de hogere invoerkosten hebben lange naweeën gekend. Ook had AkzoNobel te kampen met toeleveringsproblemen en kon het afspraken met inkopers niet nakomen.

Het aor daalde op concernniveau naar € 209 miljoen (een daling van 29%) en de winst per aandeel viel van € 1,08 terug naar € 0,74.

Ondanks deze daling had de beurskoers een opleving van 5% naar € 93. Een reden daarvoor kan zijn dat de resultaten mee zijn gevallen en dat duidelijk is geworden dat deze woelige periode van tijdelijke aard zal zijn. Eveneens is er veel vertrouwen in de dividendverhoging van 3 cent per aandeel.

Richard Brandewijn