zo. jun 16th, 2024
Beleggen in China

Langere tijd was het onaantrekkelijk om in Chinese aandelen te beleggen. Dat tij lijkt nu te keren. In dit artikel geven we je zes redenen om weer Chinese aandelen te kopen of een Chinese index te volgen. Maar eerst vertellen we je waarom handelen in Chinese aandelen langere tijd onaantrekkelijk was.

Slechte prestaties

Chinese aandelen hebben een aantal jaar tot slechte prestaties geleid. De prestaties van China ten opzichte van de rest van de wereld vielen tegen. Dat kwam onder meer door de monetaire verruiming in de Verenigde Staten. De Fed verhoogde aldaar de geldhoeveelheid met maar liefst 15% (in een jaar) en hield ook fiscaal goed huis. Het Chinese monetaire beleid ging veel minder op de schop.

Tevens ging de Chinese overheid agressief de strijd aan met grote techreuzen in het land die de macht van de Communistische Partij zouden uitdagen. Deze strijd is ten koste gegaan van de prestaties op de beurs. Het feit dat de regering zich ook bemoeide met subsectoren (zo legde de regering via regels op dat kinderen maximaal een aantal uur per dag mocht gamen) deed niet veel goeds voor aandelen in deze segmenten.

De derde reden dat investeren in Chinese aandelen langer tijd niet als aantrekkelijk werd beschouwd was chaos op de vastgoedmarkt. De grootste projectontwikkelaar van het land – Evergrande – verkeerde in noodweer. In de financiële lawine trok het bedrijf veel andere vastgoedaandelen met zich mee de afgrond in.

Het is op zich niet vreemd dat Evergrande op een faillissement afstevende. Jarenglang werd er maar gebouwd en gebouwd in China, terwijl er in die gebouwen niemand kwam te wonen of te werken. Hierdoor heeft vastgoedspeculatie op grote schaal plaatsgevonden en is het niet gek dat de zeepbel een keer moest klappen.

6 redenen om wel in China te beleggen

Gelukkig komt aan alle ellende een einde en zo ook aan de slechte prestaties van Chinese aandelen. China staat op het punt te herstellen van de gemaakte fouten en dat is voor beleggers een mooi moment om in te stappen.

Hieronder bespreken we de 6 redenen om weer te vertrouwen op Chinese aandelen.

#1 Chinese monetaire beleid

Eind 2021 werd door de Chinese overheid een kredietimpuls aangekondigd. De centrale bank van het land startte met het monetair stimuleren van de economie en dat is in het verleden vrijwel altijd heel goed geweest.

#2 Geen nieuwe maatregelen

De Chinese overheid heeft flink ingegrepen en legde niet alleen de technologische sector aan banden. Naast een gaming-tax voor jeugdigen werd ook besloten dat bijscholing gratis moest zijn. Dit soort bemoeienissen zijn voorlopig van de baan, heeft de regering laten weten. Dat geeft ruimte en lucht in alle sectoren om door te groeien. Precies wat het land nu nodig heeft.

#3 China staat laag gewaardeerd

Een andere goede reden om in Chinese aandelen (of etf’s) te investeren, is dat het land momenteel laag gewaardeerd staat. Er is dus volop ruimte voor groei. Het negatieve sentiment van het land maakt aanstalten om te draaien. Wees er dus op tijd bij!

#4 Allocatie

Veel beleggers spreiden graag hun beleggingen. Er wordt dit jaar een serieuze verspreiding naar Chinese aandelen verwacht. Ook Chinese particulieren zouden veel kunnen gaan beleggen in aandelen en obligaties.

#5 Handelsoorlog

Er is een handelsoorlog gaande tussen de Verenigde Staten en China. Waar China met bedrijven als Alibaba, AliExpress en Wish goedkope prijzen kan bieden, nemen de prijzen in de Verenigde Staten alleen maar toe. Niet gek dus dat veel Amerikanen hun bestellingen ook via de Chinese warenhuizen plaatsen. Wat de handelsoorlog betreft lijkt China de komende jaren aan het langste eind te gaan trekken!

#6 Diversiteit in het portfolio

De laatste reden slaat niet alleen op China, maar China biedt daar wel een optie toe: diversiteit. Een gespreid portfolio is het beste. De Chinese markt biedt beleggers weer volop kansen en dat geeft de particuliere en zakelijke belegger de mogelijkheid om nog meer te gaan spreiden en diversiteit aan te brengen in de beleggingsportefeuille.

ETF’s China

De makkelijkste manier om breed in China te beleggen is middels ETF’s. Deze zijn vrijwel bij elke brokert e vinden. Denk aan Xtrackers MSCI China UCITS ETF, JPMorgan Funds China en Fidelity Funds China Consumer Fund.

Richard Brandewijn