do. mei 23rd, 2024
Zwitserse aandelen

De Zwitserse beurs is geliefd onder beleggers vanwege betrouwbare dividendaandelen en een zeer sterke valuta, de Zwitserse franc. Beleggen in Zwitserse aandelen wordt door velen dan ook als “veilig” en “betrouwbaar” beschouwd. Hieronder bespreken we graag vier Zwitserse aandelen met je die, op moment van schrijven, de moeite van het overwegen waard kunnen zijn. Doe wel altijd zelf research alvorens aandelen in je portefeuille op te nemen.

#1 Lonza Group

Lonza Group is toeleverancier aan de (bio)farmaceutische industrie en maakt op contractbasis geneesmiddelen. Lonza Group is een van de belangrijkste leveranciers van de Moderna coronavaccins.

Het aandeel Lonza Group viel na de coronapiek enorm terug in waarde, maar zag het in 2022 weer enorm stijgen. Er blijft een sterke vraag vanuit biofarmacie.

De komende jaren is Lonza Group van plan te blijven investeren op het gebied van nieuwe therapeutische eiwit- en cel- en gentherapie voor medicijnontwikkelaars en is te zien dat de kasstroom van het bedrijf vrijwel volledig naar nieuwe investeringen gaat.

#2 Swatch Group

Horlogemaker Swatch Group is een mooi aandeel én typisch Zwitsers (Zwitserland is immers het land van de horloges). Swatch produceert horloges onder de eigen merknaam Swatch, maar heeft ook de volgende brands in haar bezit: Tissot, Breguet, Omega, Longines en Rado.

Swatch verkoopt haar horloges vooral in Europa, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten en deed, ondanks diverse lockdowns, nog steeds goede zaken.

De cijfers van Swatch Group zijn wat gedaald de afgelopen tijd en voor de investeerder biedt dat volop kansen. Ook biedt de Swatch Group een mooi dividend van ruim 2%.

#3 Bossard Holding

Bossard Holding is actief als leverancier van bevestigingsmateriaal. Denk aan schroeven, bouten en moeren, maar dan voor specifieke toepassingen. Deze materialen worden door Bossard weggezet onder diverse merknamen.

De cijfers van Bossard zijn boven verwachting goed en de omzet van het bedrijf is enorm gegroeid. Bossard Group biedt bovendien een dividend om van te watertanden.

#4 Datwyler Holding

Ook het bedrijf Datwyler Holding zal bij veel mensen niet bekend zijn, maar desondanks biedt Datwyler mooie knasen. Datwyler Holding kreeg in 2022 een enorme daling te verwerken (maar liefst 45%), maar krabbelt hier aanzienlijk snel weer uit.

Datwyler Holding is al meer dan honderd jaar actief en levert systeemkritische elestomeercomponenten. Dat komt neer op afdichtings-, sluitings- en verpakkingsoplossingen voor injectiespuiten, afsluitringen voor koffiecups en vaccins. Daar is veel vraag naar, omdat er in veel sectoren gebruik wordt gemaakt van dergelijke toepassingen.

Datwyler Holding is sinds 1986 op de beurs genoteerd en levert een ruim dividend van bijna 2% per aandeel.

Noot: Datwyler Holding mag overigens niet worden verward met Datwyler Group, een ander Zwitsers familiebedrijf dat actief is in de printindustrie.

Beleggen in Zwitserland

Waarom beleggen investeerders hun  geld graag in Zwitsersland? De sterke Zwitserse franc, die zich in koers weinig lijkt aan te trekken van dollars en euro’s is één reden, de andere reden is dat Zwitserland voor solide staat. De aandelen zijn betrouwbaar, net als het dividend dat door de bedrijven wordt gegeven. De dividenden van Zwitserse bedrijven zijn doorgaans wat hoger dan die van veel andere Europese bedrijven.

In dit artikel bespraken we vier ijzersterke Zwitserse aandelen die je in je overwegingen mee kan nemen. Doe wel altijd zelf onderzoek naar de aandelen en bedrijven in kwestie.

Richard Brandewijn