wo. nov 13th, 2024
Beleggen in olie

De olieprijs is bijna dagelijks onderwerp van gesprek. Niet gek, want olie is onomkeerbaar verbonden met onze maatschappij. Beleggers zoeken dan ook vaak  hun heil in olie.  Maar hoe kun je nu profiteren van de olieprijs? In dit artikel geven we je maar liefst 4 manieren om in olie te beleggen.

Wat is olie?

Ruwe olie wordt gewonnen uit olievelden. Die bevinden zich diep in de zee of diep in het land. Vooral de Arabische wereld staat bekend om oliewinning. Landen als Koeweit, Jemen en Saoedi-Arabië zijn er rijk mee geworden, steden als Dubai zijn gebouwd op olie. Maar ook dichterbij huis is olie te vinden. Zoals in de Noordzee. Brent-olie wordt gewonnen uit de Brent-olievelden, die zich in de Noordzee – ergens tussen Noorwegen en de Shetlandeilanden – bevinden. Ook komt er veel olie uit de Verenigde Staten, Rusland en Afrika.

Olie is een grondstof die wordt gebruikt voor brandstoffen, zoals diesel en benzine. Ook wordt olie gebruikt om kunststof te produceren en is olie een basis voor cosmetica. De toepassingen van olie zijn eindeloos, maar de grondstof zelf is wel eindig. Omdat olie een fossiele brandstof is, speelt schaarste een rol. Vroeg of laat zijn de olievelden uitgeput.

Beleggen in olie

In de geschiedenis is maar al te vaak gebleken dat er weinig voor nodig is om de prijs van olie te doen stijgen of dalen. Oorlogen, pandemieën en economische crisissen hebben allemaal vat op de olieprijs. Dat maakt olie een dankbaar onderwerp voor beleggers die de actualiteiten nauwgezet volgen. Staat er iets te gebeuren in de wereld? Dan zal de olieprijs daarop reageren.

Hieronder bespreken we 4 manieren om te beleggen in olie.

#1 Koop aandelen in oliemaatschappijen

De eerste en meest voor de hand liggende manier om van olie te profiteren, is door te beleggen in bedrijven die direct met olie te maken hebben. Je belegt dus indirect in olie, maar de koers van deze bedrijven zal omhoog gaan als de olieprijs stijgt. Oliemaatschappijen zijn voornamelijk bedrijven die olie winnen uit olievelden, olie verwerken tot benzine en diesel of die op een andere manier geld verdienen aan olie. Bijvoorbeeld doordat ze een oliepijpleiding uitbaten. Bekende oliemaatschappijen waarvan je de aandelen vrijwel overal kunt kopen zijn:

  • Shell
  • ExxonMobil
  • Kuwait Patroleum
  • Pemex
  • Chevron (Texaco)
  • PetroChina
  • PetroBras

#2 Investeer in olie fondsen

ETF’s (exchange traded funds) zijn een goede manier om in één keer in heel veel oliemaatschappijen te beleggen. Een ETF wordt beheerd door een fondsmanager die kennis van zaken zou moeten hebben. Hij of zij belegt met jouw geld (en dat van de andere kopers van de ETF) in oliemaatschappijen. Hieronder hebben we vijf bekende Olie-ETF’s voor je verzameld:

  • Invesco S&P SmallCap Energy ETF (PSCE)
  • WisdomTree Brent Crude Oil
  • ProShares Ultra Bloomberg Crude Oil (UCO)
  • Energy Select Sector SPDR® Fund (XLE)
  • United States Oil Fund, LP (USO)

Doe wel altijd zelf onderzoek naar welke bedrijven zijn  opgenomen in de ETF’s van je keuze.

#3 Beleggen in olie futures

Futures zijn wat complexer dan aandelen en ETF’s en daarom alleen voor de ervaren beleggers. Futures zijn levercontracten. Op basis van een future krijgt de belegger een vaste hoeveelheid van een onderliggend product (in dit geval dus olie) op de afloopdatum van het contract. Hiermee beleg je dus als het ware in de toekomst, in de hoop dat de prijs op de afloopdatum  gunstiger uitpakt.

Wil je hier meer over weten? Verdiep je dan eerst grondig in de werking van futures.

#4 Contract for difference op de olieprijs

Een cfd op de olieprijs is de laatste manier waarop je kunt beleggen. Een cfd maakt het mogelijk om met een relatief kleine inleg heel veel geld te verdienen. Dat komt door de hefboomwerking op cfd’s, zoals bij broker Plus500.

Een cfd is een contract voor koersverschil, af te sluiten op long of short. Bij long ga je uit van een stijging van de olieprijs,  bij short van een daling. Door het gebruik van de maximale hefboom  van 1:10 kun je je inleg vertienvoudigd gebruiken voor een cfd. Stel dat je duizend euro vermogen op je cfd account hebt staan, dan mag je voor tienduizend euro een cfd afsluiten.

Stel dat je een cfd op koersstijging afsluit (long) en je krijgt gelijk, want de olieprijs stijgt 9%, dan verdien je 9% over de tienduizend euro. Dat is maar liefst 900 euro. En dat op een inleg van slechts duizend euro…

Deze hefboom werkt met net zoveel kracht ook de andere kant op. Het is dus handig om een stoploss te gebruiken. Wie die handig weet in te zetten, zich verdiept in de actualiteiten en weet hoe je een contract for difference afsluit, kan daar in korte tijd heel veel geld aan verdienen.

Conclusie

Het zwarte goud, zo wordt olie ook wel genoemd. En dat is niet voor niks. Wie olie heeft, heeft de wereld, luidt een oud gezegde. Olie is van essentieel belang voor onze maatschappij. Door schaarste, vraag en aanbod, staat de prijs van olie continu onder hoogspanning en dat is voor beleggers een goede zaak. Door te beleggen in olie – of je nu aandelen, ETF’s of futures aangaat of een cfd afsluit – kun je optimaal profiteren van de olieprijs.

Guus Nieboer